PARA stolním tenistou roku 2023 se stal Filip Nacházel. O jeho vítězství rozhodlo především stříbro z Mistrovství Evropy ze Sheffieldu, zlato z Finland Open nebo stříbro z Czech Open.

Zde přínášíme krátký rozhovor s Fiipem.

 

Ahoj Filipe, na základě tvých výsledků si se stal nejlepším stolním tenistou PARA za rok 2023. Z mezinárodních akcí si přivezl 6 cenných kovů včetně stříbrné medaile z Mistrovství Evropy. Jak vidíš ty loňskou sezónu?

Ahoj, s loňskou sezonou jsem celkově docela spokojený. Na všech mezinárodní turnajích, které byly velice kvalitně obsazeny, jsem bral medaile, a dokázal jsem porážet i světové top hráče. Například Abdulah Osturk byl v té době  absolutní světovou jedničkou mezi všemi vozíčkáři.  Dařilo se mi i proti dalším skvělým hráčům, kteří už v minulosti dokázali, že patří mezi nejlepší na světě. Do této kategorie patří třeba Turan, Zylka, Lis, Trávníček, Delarque nebo Mihálik,.  Samozřejmě vím i o třech zápasech, které jsem měl velice dobře rozehrané, ale ztratil jsem je v koncovce. To je pro mě ale ponaučení do budoucnosti a i na tom chci ještě zapracovat.

Co byl pro tebe nejsilnější okamžik mistrovství Evropy, které výhry si nejvíce ceníš? 

Z mistrovství Evropy se mi nejdříve vybaví vítězství 3:0 nad Borisem Trávníčkem ze Slovenska a potom hlavně má první porážka Poláka Zylky ve čtvrtfinále, díky které jsem si zajistil medaili. 

Na světovém žebříčku se nacházíš na 7. místě, což je již téměř jistá nominace na paralympijské hry. Na co se nejvíce těšíš do Paříže?

Ještě je před námi několik turnajů a vše je ještě otevřené, ale jestli i nadále budu na turnajích hrát tak, jak umím, tak věřím že se kvalifikuji. Do Paříže se těším hlavně na ping-pong a chci tam bojovat a v ideálním případě získat medaili. Na výlet mohu jet do Paříže jindy.

Na domácí scéně působíš ve třetí lize ve Spartaku Pelhřimov, máš i zde nějaké ještě vyšší cíle? Baví tě více hrát soutěž  s nehandicapovanými, nebo s vozíčkáři.

Loňská sezóna se nám povedla, a i mně se celkem dařilo v singlech a zvláště ve čtyřhře jsme byli velice úspěšní.  Letos se nám, i díky odpadnutí dvou slabých týmů, zatím moc nedaří, ale našim cílem je hrát 3. ligu v Pelhřimově i v dalších letech. Já osobně chci být platným členem týmu na trojce. 

Třetí liga je už opravdu hodně kvalitní soutěž a o vyšší rozhodně neuvažuji. Hrát ji i příští rok bude úspěch. A k další otázce musím říci že mě více baví hrát s nehandicapovanými.  Jsem soutěživý typ, mám rád výzvy a mezi zdravými je pro mě v Česku mnohem větší konkurence, než mezi vozíčkáři.

Jak si dospěl k rozhodnutí sundat soft na bekendu? Na vozíku jsi ještě začínál se dvěma softy.

Tuším že zhruba po roce když jsem zase začal hrát OP2, tak jsem už normálně trénoval s klukama, se kterými jsem hrával divizi a při bekendové rozehrávce s Mírou Klappem jsem pak nebyl schopnej udržet balon ve hře, tak jsem se ho zeptal „Co tam máš?“ a on mi odpověděl, že sendvič. Hned mi to půjčil, zkusil jsem to, docela to s tím psalo, tak jsem si to hned koupil a začal s tím hrát.

Potom zhruba po roce a půl mi, pro mě největší odborník na papundekly Vráťa Holík, poradil aktuální potah a s ním hraji dodnes. Mezitím jsem ještě zkusil asi čtyři sendviče ale vždy se rychle vrátil k aktuálnímu.

Na každé akci všichni hodně sledují tvoje zápasy s Borisem Trávníčkem, momentálně jste doma dost suverénní. Jak se připravuješ na zápasy s Borisem, máš nějakou speciální taktiku?

Na Borise speciální přípravu nemám a je to asi i celkem zřejmé při pohledu na mé nelichotivé výsledky s ním na domácí scéně :)

I když se přiznávám, že jsem na Evropě zkusil udělat i něco jinak, a ono světe div se, to fungovalo.

Vzpomínáš si na svoje začátky se stolním tenisem?

Už je to dávno... ale pamatuju si, že občas jsem taťku přemluvil a šli jsme si pinknout k němu do elektráren, kde měli stůl. To mi bylo tak deset let, potom jsme to hrávali ve školním klubu, a ve dvanácti jsem vstoupil do oddílu v Pelhřimově. Vzpomenul bych na pana Josefa Nováka, který byl můj  první a asi jediný trenér a který nás bohužel nedávno opustil.

Cesta na úroveň úspěšného reprezentanta je ve stolním tenise hodně dlouhá a trnitá, co bys poradil nově začínajícím?

Nově začínajícím bych poradil hlavně to, ať je baví samotná hra, ať mají dobrou partu spoluhráčů a vzájemně se posouvají. Ať se těší na každý trénink, užívají si každou chvilku za stolem, ale ať si na sebe nekladou přehnané cíle. Ať si dávají reálné cíle, kterých mohou dosáhnout a postupně je mohou posouvat.

Za celý stolní tenis PARA ti přeju hodně úspěchů do letošní sezóny, ať je minimálně tak dobrá, jako ta loňská. Ocenění Filipa proběhne společně s ostatními kolegy „zdravými“ na Mistrovství ČR jednotlivců, které se bude konat v březnu v Praze.