1687844290

V Ostravě se opět konal mezinárodní turnaj PARA stolních tenistů ITTF Czech Para Open 2023. Účast byla tradičně velmi kvalitní, kromě skvělých Evropanů přijela také početná skupina z Japonska, ale i dalších asijských zemí.

V silné konkurenci se prosadili i domácí hráči a hráčky. Vybojovali hned několik medailí, včetně jedné zlaté.

V klasifikaci MS 2 si Jiří Suchánek bez problémů zajistil postup ze skupiny a ve vyřazovacích bojích pak došel až do finále. V něm prohrál se Španělem Danielem Rodriguezem 0:3 a skončil druhý. Martin Suchánek postoupil ze skupiny z druhého místa a v play off rovněž prohrál 0:3 s Rodriguezem. Bylo to v semifinále, takže si odvezl bronzovou medaili.

Na medaili bohužel nedosáhl ani jeden z českých hráčů v klasifikaci MS3. Vratislav Holík i Petr Svatoš sice postoupili do play off, ale oba v něm prohráli ve čtvrtfinále. Lépe už se vedlo v klasifikaci MS4 Filipu Nacházelovi, který ve vyřazovacích bojích postoupil do semifinále. V něm prohrál s pozdějším vítězem Adyasem Astanem z Indonésie 2:3. Musel se tak spokojit s bronzovou medailí. Karel Zmrzlý ve stejné kategorii nepostoupil ze základní skupiny. Stejně tak zůstal před branami play off Miloš Tesař v klasifikaci MS5.

Petr Hnízdo se ve dvouhře MS6 do play off probojoval z druhého místa v základní skupině. Ve čtvrtfinále ovšem prohrál s Rumunem Bobi Simionem 0:3. Ve dvouhře MS7 se ani jeden ze dvou zkušených českých hráčů do play off nepodíval. Daniel Horut i Zbyněk Lambert nepostoupili ze základní skupiny. A podobně dopadl i ve dvouhře MS8 Lukáš Maxa.

Ve dvouhře MS9 se sice David Půlpán do play off dostal, jenže podobně jako Petr Hnízdo, vypadl také on hned ve čtvrtfinále. Nestačil na Ukrajince Ivana Maie, s nímž prohrál 0:3. Ve stejné kategorii nepostoupili ze skupiny Jan Muška a Tomáš Novotný. A ani ve dvouhře MS10 se českým hráčům příliš nevedlo. Ivan Karabec a Jan Michal skončili ve skupinách na nepostupovém třetím místě. Stejně pak dopadli také ve dvouhře MS11 Ondřej Vitvar a Lukáš Schauer.

V soutěžích žen domácí reprezentace tak bohatou účast neměla. A největšího úspěchu dosáhla Denisa Macurová ve dvouhře WS11. Ve skupině obsadila druhou příčko, což jí zajistilo postup přímo do semifinále. V něm prohrála s Japonkou Nanako Hazeyamovou 1:3, ale i tak vybojovala bronzovou medaili. Ve dvouhře WS4 nepostoupila Spoměnka Habetinková Tomičová ze základní skupiny. Stejně pak dopadla ve sloučené kategorii WS9-10 Nela Kemlinková.

V deblových soutěžích si nejlépe vedla dvojice Denisa Macurová a Ukrajinka Natalya Kosminová. V kategorii WD22, kde startovaly pouze čtyři páry, vyhrály všechny tři zápasy a radovaly se ze zlata. Velmi dobře si vedl také pár Filip Nacházel, Petr Svatoš v kategorii MD8. Češi postoupili až do finále, kde prohráli s tureckým párem Abdullah Ozturk, Nesim Turan 0:3. Daniel Horut se Zbynkem Lambertem prohráli v kategorii MD14 v semifinále se slovinsko-slovenskou dvojicí Luka Trtnik, Miroslav Jambor 2:3 a byl z toho bronz. Ve smíšené čtyřhře XD22 Ondřej Vitvar s Denisou Macurovou skončili na pátém místě.

Kompletní výsledky turnaje najdete ZDE

Autor: Jaroslav Odstrčilík