Na paralympiádě v Tokyu odložené z důvodu COVID-19 na srpen 2021 tvoř výpravu stolních tenistů 3 hráči zkušený Jiří Suchánek (TT2), účastník 3 PH (Londýn 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2020) se nominoval přímo na základš umístění na světovém žebříčku, 2 nováčci Petr Svatoš (TT3) a Filip Nacházel (TT4) dostali divokou kartu a dva trenéři Milan Jašek a Vojtěch Rozínek, tým doplňuje i fyzioterapeutka Michaela Hladišová. Kromě soutěže jednotlivců se zúčastníme i soutěže družstev, ve třídě TT3 budou hrát Petr Svatoš a Jiří Suchánek.

Díl 1 – Cesta

Účastníci PH letěli ve více vlnách, stolní tenisté společně s plavci odlétali 17.8. Díky Českému Parasportu jsme měli sraz den před odletem v Praze na hotelu Šťastná sedmnácka. Odpadly tak možné stresové momenty příjezdu v den odletu, účastníci se seznámili a odpočinuli si před náročným letem. Letěli jsme komerčním letem společnosti Lufthansa Praha – Frankfurt (cca 1 hod) a poté Frankfurt – Tokyo (cca 12 hod), hlavně druhá část letu v letadle plně obsazeném sportovci z dalších států (Německo, Maďarsko, Ukrajina, Španělsko) byla fyzicky hodně náročná hlavně pro vozíčkáře, jelikož na rozdíl od ostatních států jsme letěli všichni v economy class, kdežto ostatní výpravy zařídily pro své sportovce na vozíku bussiness class. Po přistání v Tokyu nás čekala složitá procedura testů, vyplňování různých formulářů a dalších formalit spojených s cestou do Japonska a splnění antiCOVID-19 požadavků nastavených japonskou stranou. Toto naštěstí trvalo „jen“ 3 hodiny namísto hrozících až 6 hodin. Poté následovala cesta autobusem do vesnice, ubytování, večeře a zasloužený spánek. Další den jsme se seznámili s vesnicí, provozem v jídelně (přísná hygienická opatření – roušky, rukavice, rozestupy, stoly oddělené plexisklem), podívali jsme se i do dobře vybaveného fitcentra, absolvovali proceduru na masážních křeslech a zahráli si různé hry v Relaxační zóně. V současné době je v Tokyu vysoká teplota i vlhkost vzduchu, v budově jede klimatizace na plno. Na organizaci her se podílí obrovské množství (na naše poměry) dobrovolníků.

Díl 2 – Trénink

Stolní tenis se hraje v moderní hale Tokyo Metropolitan Gymnasium (TMG) do které se jede autobusem cca 25 min. Od 20.8. máme ve čtyřech dnech naplánované čtyři tréninkové jednotky. Z toho tři v tréninkové hale (16 stolů) a jeden v hlavní hale (8 stolů). Zatím máme za sebou po jednom tréninku v obou halách. Vybavení hal – stoly, povrch jsou podle předpokladů na vysoké úrovni. S čím ale máme problém je světlo, respektive přílišná ostrost světel, které v určitých úhlech velmi oslňuje. Po posledním tréninku 23.8. dojde k vylosování soutěže jednotlivců a 25.8. začínáme. DRŽTE NÁM PALCE.

Milan Jašek