Společné druhé Mistrovství ČR jednotlivců ve stolním tenise PARA hostil od 2. do 4. června jihomoravský Hodonín. Jako tradičně páteční dopoledne a odpoledne patřilo pouze kategoriím TT1 – TT5 (vozíčkářům). Pro tyto kategorie je to akce výběrová, to znamená, že se jí účastní pouze nejlepší hráči kategorie TT3-TT5 a kategorie TT1-TT2, a to podle výsledků loňského Českého poháru.

dav

Dopoledne se hrál turnaj čtyřher, po vzoru mezinárodních soutěží s maximálním součtem 8. To znamená, že není možné, aby spolu hráli například hráč kategorie 4 a kategorie 5.

Mezi největší favority patřila jednoznačně dvojice Svatoš – Nacházel (hrají spolu i na mezinárodních turnajích), Brňáci Žák s Trávníčkem (úspěšný slovenský reprezentant) a Liberečáci Suchánek s Taušem. Velkým překvapením byl proto nepostup brněnských hráčů do finálové skupiny díky prohře s dvojící Hadrava, Garba. Martin Garba nastoupil do soutěže na základě divoké karty a mezi vozíčkáři začíná svoji teprve druhou sezónu. Tato dvojice pokračovala v dobrých výkonech i v dalších zápasech, když si vyšlápla na dalšího favorita Tauše se Suchánkem. Velmi vyrovnaný zápas svedla liberecká dvojice i se Svatošem s Nacházelem, opět ale prohráli 2:3. Dramatické byly i první tři sety zápasu o první místo, Hadrava s Garbou ale za stavu 1:1 nevyužili setbol. Čtvrtý set už reprezentanční dvojice dominovala a získala zaslouženě titul Mistra ČR.

Po obědě byly rozehráty soutěže jednotlivců, soutěž kategorie TT3-TT5 hrálo 12 hráčů systémem každý s každým. Polovina zápasů se dohrávalo až v sobotu dopoledne. Suveréně si počínal Boris Trávníček a získal titul Mistra ČR. Soutěž byla ovlivněna odstoupením Filipa Nacházela ze zdravotních důvodů. Druhé místo si odvezl Petr Svatoš a bronz zbyl pro Reného Tauše.

para

V pátek jsme již ale poznali mistra ČR v soutěži TT1-TT2. Stejně jako Boris byl naprosto suveréní Jiří Suchánek ze SKST Liberec. Druhé místo získal jeho reprezentační kolega Martin Zvolánek, bronz patří Pavlu Fialovi z SKV Praha.

kvadru

V pozdních odpoledních hodinách své soutěže rozehráli také kategorie „stojících“ TT6 – TT11. První soutěží byla soutěž čtyřher s maximálním součtem 18.  Zde byli jasnými favority Ivan Karabec a Vít Špalek. Překvapivě velké problémy jim ale nadělaly celkově nakonec druhý pár Dan Horut a Zbyněk Lambert, oba hráči kategorie TT7, tedy výrazně více postižení. O výhře Karabce se Špalkem rozhodla až koncovka pátého setu. Bronz získal pár Jan Muška a Adolf Hüttl.

img src="/images/čtyřhry_stojící.jpg" al" wi" he" />" />"

Sobotní soutěže jednotlivců kategorií TT6 – TT11 ovlivnila poměrně malá účast, přestože není podmíněna nominačními kritérii, může tedy hrát každý, kdo je zařazen do dané skupiny postižení. Bylo nutné tedy slučovat kategorie. Sloučenou kategorii TT6-TT7 vyhrál bez problémů Daniel Horut před reprezentančím kolegou Zbyňkem Lambertem. Překvapením bylo třetí místo jediné hráče TT6 na turnaji Jana Malce.

V kategorii TT8 hráli pouze 4 hráči, také systém každý s každým. Přesvědčivým vítězem se stal Lukáš Maxa, druhé místo patří Víťovi Špalkovi a bronz Miroslavu Hauserovi.

Kategorie TT9 a TT10 bylo opět nutné sloučit díky pouze 3 hráčům v TT10.  Hrálo se zde skupinově. Nejzajímavějšími byly určitě zápasy Davida Půlpána TT9 s Ivanem Karabcem TT10 a Janem Michalem TT10. Přestože David oba zápasy prohrál, titul Mistra ČR v kategorii TT9 mu náleží správně. Ivan Karabec prošel soutěží bez zaváhání a stal se mistrem ČR v kategorii TT10.

Kategorii TT11 vyhrál Ondřej Vitvar před svojí reprezentační kolegyní Denisou Macurovou. Třetí místo získal Pavel Richter.

Posledními soutěžemi, které se hráli v sobotu odpoledne, byli velmi prestižní soutěže Open, které se hrají KO vyřazovacím pavoukem. V kategorii TT1 až TT5 byl opět naprosto suveréní Boris Trávníček. Ve finále nedal Petru Svatošovi příliš šancí. Bronz si překvapivě do Sokola Lhůta odváží Jaroslav Hadrava, když porazil svého dlouholetého parťáka z reprezentace Reného Tauše. Velkým překvapením bylo již osmifinálové vyřazení Jiřího Suchánka benjamínkem Martinem Garbou.

Druhá soutěž open je určena hlavně kategoriím „stojících“ TT6 – TT11. Zúčastnit se jí mohou ale i vozíčkáři, ti ale do bojů o medaile již nezasáhli. V boji o bronz byl úspěšnější Lukáš Maxa, když si poradil s Miroslavem Plchem. Pěkným vyvrcholením celého mistrovství byl finálový souboj Ivana Karabce s Davidem Půlpánem. David začal výborně a byl od vítězství pouze jeden míček. Ivan ale zkušeně mečbol odvrátil a zápas otočil ve svůj prospěch.

opens stoj

Večer nás již čekaly příjemnější starosti, nejdříve řízená degustace s Petrem Vajbarem a víny z jeho rodinného vinařství v Kobylí.

Následoval rout a hudební vystoupení naší oblíbené skupiny Savana.