1699942679

Posledním letošním turnajem světového okruhu PARA stolních tenistů bylo French Open v Saint Quentin en Yvelines. Startovalo na něm několik českých hráčů a hráček, nejvíce se dařilo Martinu Zvolánkovi, který vybojoval dvě stříbrné medaile.

Ve dvouhře klasifikace MS2 se Martin Zvolánek probojoval z druhého místa do hlavní soutěže a v ní si vedl skvěle. Ve čtvrtfinále porazil favorizovaného Španěla Daniela Rodrigueze 3:0, v semifinále vyřadil Egypťana Ahmeda Elmahsyho rovněž bez ztráty setu a teprve až ve finále nestačil na Itala Federica Crosaru. Prohra 1:3 znamenala zisk vynikající stříbrné medaile.

Ve dvouhře MS3 se už tolik nevedlo Martinu Lukášovi, který prohrál dva ze tří zápasů v základní skupině a do play off nepostoupil. Uspěl naopak ve stejné kategorii Petr Svatoš. V základní skupině nestačil pouze na Číňana Zhai Xianga, ale dvě výhry nad zbylými soupeři mu zajistily účast v play off. V osmifinále vyřadil výsledkem 3:1 na sety Španěla Roberto Edera Rodrigueze, ve čtvrtfinále bohužel prohrál s Irem Colinem Judgem 1:3.

Do play off se neprobojovali ve dvouhře MS4 Jiří Žák, když prohrál oba zápasy v základní skupině, a ani v kategorii MS6 Petr Hnízdo. Odehrál o jeden zápas víc, ale ani on nedokázal své soupeře porazit. Vít Špalek sice v kategorii MS8 ve skupině porazil Lucemburčana Roberta Mangena, jenže to na postup nestačilo. Po dvou dalších porážkách skončil na nepostupovém třetím místě.

V ženské dvouhře WS4 neuspěla v základní skupině Spomenka Habětínková Tomič, když prohrála oba zápasy. A stejně dopadla i v kategorii WS9 Nela Kemlinková.

Druhou stříbrnou medaili na turnaji vybojoval Martin Zvolánek ve čtyřhře mužů MD4. Společně s Polákem Tomaszem Jakimczukem došli až do finále, kde prohráli se španělským párem Ilker Sastre, Miguel Angel Toledo 1:3. Petr Svatoš s Jiřím Žákem vypadli ve čtyřhře MD8 ve druhém kole s čínskou dvojicí Liu Fu, Feng Panfeng 0:3. Druhé kolo bylo maximem i pro Petra Hnízda s Portugalcem Avelinem Monteirem. V kategorii MD14 prohráli s čínským párem Peng Weinan, Huang Jiaxin 0:3.

Spomenka Habětínková Tomič s Alexandrou Stepanovou z Kazachstánu nestačily v prvním kole čtyřhry WD10 na tureckou dvojici Nergiz Altintasová, Irem Oluková a prohrály 0:3.

V soutěži smíšených dvojic hrály v kategorii XD7 tři páry s českou účastí. Martin Lukáš se Spomenkou Habětínkovo Tomič, vypadli stejně jako Jiří Žák s Egypťankou Olou Solimanovou a Petr Svatoš s Ghaliah Alanaziovou ze Saudské Arábie, ve druhém kole. Vít Špalek s Nelou Kemlinkovou v mixu XD17 prohráli v prvním kole.

Kompletní výsledky najdete ZDE