2024 LIGNANO

V italském Lignanu skončila první část turnaje světového okruhu a čeští PARA stolní tenisté v ní dosáhli na dvě medaile. Ve dvouhře TT2 obsadil Jiří Suchánek stříbrnou příčku a ve dvouhře TT4 pak Filip Nacházel skončil třetí. O další cenné kovy budou čeští hráči a hráčky usilovat v deblových soutěžích.

Ve dvouhře klasifikace TT2 se zkušený Jiří Suchánek probojoval až do finále, v němž prohrál s Polákem Rafalem Czuperem 0:3 a musel se tak spokojit se stříbrem. Jednoduchou cestu za tímto vynikajícím výsledkem však rozhodně neměl. Už v základní skupině sice na úvod porazil Egypťana Ahmeda Elmashyho 3:0, jenže pak stejným výsledkem prohrál s Thirayu Chueawongem z Thajska. Ze skupiny postoupil z druhého místa a v play off ho čekali další silní soupeři. Nejprve Španěl Miguel Angel Toledo a po něm jeho krajan Daniel Rodrigez. Oby Suchánek vyřadil výsledkem 3:0. V semifinále odehrál skvělý souboj s mistrem světa a paralympijským vítězem Francouzem Fabienem Lamiraultem, které porazil 3:2. Ve finále už na Poláka Czupera tedy nestačil.

Ve stejné kategorii se představil ještě jeden český reprezentant Martin Zvolánek. Ten však ve skupině 5 prohrál s Italem Federicem Crosarou 1:3 a Brazilcem Guilhermem Marcio da Costou 0:3, takže do play off nepostoupil.

To se naopak povedl ve dvouhře klasifikace TT3 Petru Svatošovi. Další česká naděje na účast na paralympijských hrách v základní skupině oba své zápasy vyhrála. Svatoš porazil Francouze Floriana Merriena 3:2 a pak také Itala Manuela Fortuzziho 3:0. Do play off postoupil z prvního místa, bohužel na medaili nedosáhl. Po výhře v prvním kole nad Chorvatem Mladenem Čiričem 3:0 prohrál ve čtvrtfinále s Američanem Jensonem Van Emburghem 1:3.

Druhou českou medaili na turnaji vybojoval ve dvouhře TT4 Filip Nacházel. Ve vyřazovacích bojích postoupil až do semifinále a bral bronz. Zkušený český hráč zvládl skupinu bez jediného zaváhání. Porazil Číňana Shi Yanping i Rakušana Henrika Anderssona shodně 3:0. V play off měl první kolo volný los a v tom druhém přehrál Japonce Genki Saita opět 3:2. Až pak narazil v semifinále na tureckého reprezentanta Abdullaha Ozturka a prohra 2:3 znamenala zisk bronzové medaile.

Z dalších českých mužů se do vyřazovacích bojů nedostal ani jeden. Daniel Horut v klasifikaci TT7 prohrál ve skupině s Calermpongem Punpoo z Thajska 0:3 a Pavaem Jozičem z Chorvatska 2:3. Výsledkem bylo nepostupové třetí místo. A stejně dopadl také Zbyněk Lambert, který prohrál 0:3 na sety s Polákem Michalem Deigslerem a Švédem Jonasem Hanssonem.

V klasifikaci TT8 narazil na tvrdou konkurenci Vít Špalek. Mladý český hráč prohrál ve skupině s Britem Billy Shiltonem a Chorvatem Borna Zohilem shodně 0:3. A nepostoupil ani David Půlpán v klasifikaci TT9. S Francouzem Lucasem Didierem sice svedl vyrovnaný souboj, ale prohrál 2:3. Japonek Kayo Iwabuchi porazil Půlpána 3:0.

Vůbec nejzkušenější hráč české výpravy Ivan Karabec v klasifikaci TT10 zůstal rovněž před branami play off. Odehrál ovšem tři zápasy ve skupině a o postupu rozhodovala až minitabulka tří hráčů. Karabec nejprve porazil repezentanta Čínské Tchaj-peje Su Jin Siana 3:2, a pak hladce 3:0 Itala Lorenza Magarelliho. Bohužel prohra 0:3 s Chilanem Miguele Felipe Echaveguerenem odsunula českého hráče na nepostupové třetí místo.

Na turnaji startují rovněž dvě české ženy. Nela Kemlinková v klasifikaci TT9 v základní skupině neuspěla a po prohrách 0:3 s Australankou Lei Li Na a Brazilkou Jennyfer Marques Parinosovou do play off nepostoupila. Denisa Macurová v klasifikaci TT11 byla přece jen úspěšnější. Vyhrála v základní skupině nad tureckou hráčkou Larou Samsunluovou 3:0 a i přes prohru 0:3 s Japonkou Miyou Yamaguchiovou postoupila do čtvrtfinále. V něm bohužel nestačila na další Japonku Kanami Furukawaovou. Pozdější vítězka soutěže Macurovou porazila 3:2.

Foto: Český stolní tenis PARA

Kompletní výsledky turnaje najdete ZDE