zmensena

V sobotu 8.4.2023 hostil sportovní areál Prokopávka v Plzni druhé kolo Českého poháru ve stolním tenise PARA kategorie TT6 – TT11. Tato nová soutěž volně kopíruje dlouholetý velmi úspěšný Český pohár pro vozíčkáře.

Do Plzně se sjela velmi slušná konkurence z celé České republiky. Speciálním hostem byla Maryna Lytovchenko z Ukrajiny, momentálně žijící nedaleko Prahy. Maryna vládne světovému žebříčku ve své kategorii TT6 již téměř šest let.

V kategorii A byla k vidění téměř celá reprezentace ČR a i přes poměrně velké rozdíly v postižení (což je specifikum Českého poháru) byly zápasy velmi vyrovnané a nebyla nouze o překvapení.

14 hráčů bylo rozděleno do dvou sedmičlenných skupin, následně dva postupovali dále do čtyřčlenných. Všichni hráči tedy odehráli za den 8 zápasů.

I přes dvě prohry (s Lytovchenko a Michalem) si nakonec nejlépe vedl nejvýše nasazený David Půlpán. Druhé místo patří překvapivě Danu Horutovi, který se dokázal prosadit i s hráči výrazně méně postiženými. Třetí místo si odváží bývalý reprezentant Miroslav Cinibulk.

Z pořádajícího oddílu TJ Sokol Lhůta, který byl na turnaji zastoupen šesti hráči, se nejlépe vedlo Janu Michalovi. Velmi cennou výhru si připsal ve finále nad budoucím vítězem Davidem Půlpánem. Přesto to ale stačilo pouze na čtvrté místo.

Do skupiny B se přihlásilo 7 hráčů, kteří se utkali systémem každý s každým. O vítězi rozhodl lepší poměr setů ve vzájemných zápasech první trojice. Nejlepší poměr měl teprve čtrnáctiletý Tomáš Novotný před domácí legendou Jolanou Matouškovou. Třetí místo míří do Brna Markovi Surmovi.

Ve fotogalerii najdete celé album z akce.