SV sobotu 9 října se konal v Praze Enersys Cup, turnaj ve stolním tenise vozíčkářů v rámci Českého poháru. Celkem přijelo 37 hráčů z celé ČR. /A – 13, B – 14, C – 10/

Turnaj pořádal SKV Praha z. s. za podpory firem: Enersys, Chemicol, Nadačního fondu Abakus, Magistrátu hl. m. Prahy, ČSTPS, MŠMT. Turnaj byl v loňském roce zrušen z covidových důvodů. I Letos platila pro všechny účastníky přísnější pravidla. Hned v úvodu při zahájení vzdali přítomní hold minutou ticha Stafanovi Dankovi, který letos na jaře vstoupil do sportovního nebe a který byl u počátků SKV.

  • Pořadatel turnaje za SKV Praha byl Pavel Fiala.
  • Hlavním rozhodčím turnaje byl pan Jan Mrázek.
  • Administrativní složku turnaje zajišťovala Šárka Fialová.
  • O stravu a pohodlí závodníků se starala Romana Krejčí.
  • Technické zabezpečení měl na starosti pan Martin Linert, Filip Venera a Rudolf Mastík.
  • Obědy dodala restaurace Novodvorka.
  • Letošní ročník byl již třináctým, kdy se hrálo o putovní pohár firmy Enersys.

Z oddílu SKV Praha se zúčastnilo pět hráčů. Do A-třídy nastoupil M. Krejčí a B. Hůlka. V B-třídě startoval M. Vondráček a P. Urban. Ve třídě C nastoupili J. Klíma, M. Lukáš a A.
Braniš.

Milan měl ve třídě A dobrý los pro základní čtyřčlennou skupinu skupinu a tak konečně postoupil do finálové šestice, kde výborným výkonem v pátém setu s M. Tesařem a konečným
vítězstvím (3 : 2) vybojoval konečnou pátou pozici. Bohouš v losu do základní skupiny takové štěstí neměl a ani v dalším kole se mu nedařilo, takže bez jediné výhry obsadil až 13 místo.
Třídu A vyhrál J. Suchánek (SKST Liberec), druhý byl B. Trávníček (SK Moravia Brno) a třetí byl V. Holík (SKV Nezlomeni Pardubice).

Ve třídě B Michal v základní skupině trochu nepochopitelně prohrál s P. Horským, naštěstí to nemělo vliv na postup mezi šest nejlepších. Tady podleh ještě ve dvou utkáních soupeřům, kteří nakonec skončili před ním na druhém a prvním místě. Michal tedy nekonec třetí. Pavel hrál trpělivě, občas mu chybělo trochu víc odvahy, ale tři vítězství v turnaji s velkou konkurencí je pěkný počin a konečné 8. místo je v tomto světle hezkým umístěním.
Třídu vyhrál V. Kadlík (SK Moravia Brno) a druhý skončil J. Sucharda (SKVZR Cheb).

Do třídy C přijeli bojovat za SKV Praha tři naši hráči. Nejlepším byl náš nový člen Martin, který v celém turnaji ztratil pouze jeden set s J. Sejkem a bezkonkurenčně v turnaji zvítězil.
Čtvrté místo obsadil Jarda, řekněme svým standartním výkonem, kde lepší pasáže hry střídají ty slabší. Elév Tonda na měsíc vypadl z tréninku a hned to bylo vidět na hře. Nejisté a dobře čitelné údery stačily pouze na jedinou výhru a konečné 8. místo.
Druhé místo v této třídě obsadil J. Sejk a třetí skončil K. Šnajdar (SK Moravia Brno).

Krásný podzimní den spíše vybízel k výletu do přírody, než-li k honění plastového míčku po stole někde v tělocvičně. Přesto přijelo do Prahy početné pole hráčů, někteří i s doprovodem, čtrnáct sběračů, společně s pořadateli a jejich asistenty to bylo okolo 70 osob. K nim počítám i fotografa, který celý den dokumentoval turnajové dění, tak také zástupce firmy Libella, který zde prezentoval nový typ antidekubitní sedací podložky. Celá akce probíhala bez většího zdržování či prostojů. Zahájení dle propozic v 9.15 hod, oběd (klasický řízek s bramborem) od 11.40 do 12.15 a zakončení s vyhlášením vítězů v 15 hod. Jedinou vadou, která pražský turnaj provází již několik ročníků, je problém s hracími stoly, které ne všem hráčům svou konstrukcí vyhovují.
Na závěr bych rád poděkoval všem těm, kteří se podíleli na organizaci a zajištění turnaje, všem sportovcům, sběračům, partnerům a základní škole Rakovského, v jejíchž prostorách se akce tradičně koná.


Kompletní výsledky budou zveřejněny na stránkách ASTV.

Pavel Fiala