Ve slovinském Lašku se jako každý rok probíhá na začátku května největší turnaj Světového poháru na světě. Konkurence si nezadá ani s akcí typu Mistrovství světa a ze světové špičky nechybí téměř nikdo.

Z Česka letos do Laška vzhledem k očekávané konkurenci vyrazil pouze „A“ tým ve složení Jiří Suchánek, Petr Svatoš, Filip Nacházel, Dan Horut, Ivan Karabec a Denisa Macurová, společně s kompletním trenerským týmem Milan Jašek, Andrea Macurová, Vojtěch Rozínek a pod zdravotním dohledem Míšy Hladišové.

Již v úterý byly rozehrány soutěže jednotlivců.

Jiří Suchánek v TT2 byl nasazený jako dvojka do čtyřlenné skupiny. Úvodní soupeř z Japonska Matsuo byl dobrý na rozehrání, Jirka zvítězil s přehledem 3:1. Ve druhém kole již ale na něj čekala nasazená jednička ve skupině, sedmý hráč světového žebříčku Čilan Bustamente. Jirka odehrál výborný zápas a vyhrál 3:1. Důležité bylo ale v posledním zápase nepodcenit Lukáše Kližana ze Slovenska. Slovák trochu pomohl v prvním setu, když na setbolu zkazil servis. I přes drobný herní výkyv ve třetím setu Jirka nezaváhal a zvítězil 3:1.

IMG 20230510 WA0018

Celkově skupiny přinesly spoustu překvapení a svoje nasazení jedničky dokázali ze sedmi skupin obhájit pouze dva hráči.Velkým překvapením jsou čím dál větší problémy světové jedničky Lamiraulta z Francie, který ze skupiny postoupil pouze na schodný poměr setů při jedné výhře a jedné prohře, následně ale hned vypadl v pavouku.

Na Jiřího čekal tradiční soupeř Martin Ludrovský. Oba se naposledy potkali v roce 2019, mírným favoritem byl ale určitě Slovák, čtvrtý hráč žebříčku. Zápas to byl nesmírně vyrovnaný, bohužel se štastnějším koncem pro Martina. Když v koncovce pátého setu zvítězil o dva míčky.

SUCHANEK Jiri CZE                        MATSUO Mitsuhiro JPN                   3:1       (6, 7, -7, 4)

BUSTAMANTE Rodrigo CHI             SUCHANEK Jiri CZE                        1:3       (-11, -3, 3, -9)

SUCHANEK Jiri CZE                        KLIZAN Lukas SVK                           3:1       (10, 5, -8, 4)

LUDROVSKY Martin SVK                SUCHANEK Jiri CZE                        3:2       (7, -10, 7, -5, 9)

Petr Svatoš v TT3 byl ve čtyřlenné skupině až třetí nasazený. Čekali ho tedy dva žebříčkově lépe postavení soupeři. Hned první soupeř byl z kategorie neřešitelných, Číňan Feng je absolutní světová špička a společně s Němcem Schmidbergerem vládne pevnou rukou kategorii TT3. Byla z toho jasná prohra 3:0. Druhý soupeř byl z opačného konce světového žebříčku. Petr bez problémů zápas zvládl 3:0. Rozhodující zápas o postup ze skupiny čekal Petra na konec. Francouze Noela však přejel rozdílem třídy 3:0. Osmifinálový los nebyl však příliš příznivý, Mladý Thajec se každý rok velmi zlepšuje, aktuálně je na pátém místě žebříčku. Petr dokázal získat ve svůj prospěch první set, pak již ale úřadoval Thajec. Thajec své kvality potvrdil i ve čtvrtfinále, když porazil světovou jedničku „neporazitelného“ Němce Schmidbergera.

FENG Panfeng CHN                         SVATOS Petr CZE                            3:0       (5, 7, 5)

SVATOS Petr CZE                            JEREB Peter SLO                             3:0       (4, 6, 10)

NOEL Sylvain FRA                            SVATOS Petr CZE                            0:3       (-3, -8, -5)

SVATOS Petr CZE                            GLINBANCHUEN Yuttajak THA        1:3       (5, -7, -4, -6)

 

Filipu Nacházelovi v TT4 los přisoudil opět čtyřlennou skupinu v čele s úřadujícím Mistrem světa Korejcem Kimem. Ostatní dva soupeři byli z kategorie jednodušších a znamenali jasné výhry 3:0.Velké věci se děly ale v zápase s Kimem. Kima již Filip porazil v Tokiu na PH, takže nebyl důvod se soupeře obávat. A Filip začal zápas výborně, Vedl 2:1 na sety, v pátém setu měl již pětibodový náskok. Pak ale přišel obrovský obrat, Korejec sedmi body v řadě set otočil a zápas vyhrál. Filip postupoval z druhého místa.

V osmifinále na Filipa čekal další špičkový asijský hráč, Číňan Guo, který je zvyklý se pohybovat podstatně výše na žebříčku. Díky dlouhé absenci čínských hráčů se ale propadl níže. Své kvality potvrdil hned ve skupině když vyhrál těžkou skupinu. Číňanovi ale vůbec nechutnal Filipův materiál na bekendu a celý zápas jen zoufale hledal, co s tím. Nejlepší zápas Filipa ale přišel ve čtvrtfinále, kde na něj čekal Turek Nesim Turan, čtvrtý hráč žebříčku a Mistr světa z roku 2018. Krásný zápas získal pro sebe Filip v pěti setech. Semifinále proti světové jedničce Korejci KIM Young-gunovi bylo již bohužel neřešitelné. Korejec velmi účinně použivá trávu na forhendu a je zaslouženě světovou jedničkou. Celkově Filip odehrál svůj nejlepší turnaj a odveze si cennou bronzovou medaili.

NACHAZEL Filip CZE                       YORK Lee Rober GBR                    3:0      (5, 6, 8)

KIM Jung-gil KOR                             NACHAZEL Filip CZE                      3:2      (-7, 8, -9, 7, 8)

NACHAZEL Filip CZE                       TAMATSU Tetsuya JPN                   3:0      (4, 8, 7)

NACHAZEL Filip CZE                       GUO Xingyuan CHN                        3:1      (7, 5, -2, 12)

NACHAZEL Filip CZE                       TURAN Nesim TUR                         3:2      (6, -9, 6, -7, 9)

KIM Young-gun KOR                        NACHAZEL Filip CZE                       3:0      (9, 6, 4)

Velmi těžký los čekal na Dana Horuta v kategorii TT7. Ve skupině na něj čekali dva hráči ze světové desítky. Oba tyto zápasy bohužel Dan prohrál 3:0. Ve skupině si připsal jedno vítězství nad slabším Rakušanem.

PEREIRA STROH Israel BRA          HORUT Daniel CZE                         3:0      (6, 9, 8)

HORUT Daniel CZE                         SCHEIBER Christian AUT                3:0      (3, 5, 7)          

PUNPOO Chalermpong THA           HORUT Daniel CZE                         3:0      (9, 3, 10)

IMG 20230510 WA0001

Ivan Karabec v TT10 byl jako druhý nasazený ve čtyřčlenné skupině. Nejdříve si snadno poradil s Italem Scutem. Pak ho však čekal pozdější finalista Černohorec Bakič. Ivan získal první set, pak již ale zápas řídil soupěř. Poslední povinný krok k postupu udělal Ivan výhrou nad Argenticem Neirou.

V osmifinále se Ivan potkal se světovou desítkou Japoncem Funayamou. Teprve osmnáctiletý levoruký hráč z Japonska nedal Ivanovi nejmenší šanci a zvítězil 3:0.

KARABEC Ivan CZE                        SCUTO Mateo LUX                          3:0      (4, 8, 8)

BAKIC Luka MNE                             KARABEC Ivan CZE                        3:1      (-10, 2, 2, 6)

KARABEC Ivan CZE                        NEIRA Dario Andres ARG                3:1      (-7, 6, 6, 5)

KARABEC Ivan CZE                        FUNAYAMA Mahiro JPN                  0:3      (-6, -3, -1)

IMG 20230510 WA0019

Denisa Macurová v TT11 jako jediná měla pouze tříčlennou skupinu a jako třetí nasazenou jí čekaly velmi těžké soupeřky. V prvním zápase se utkala se světovou dvojkou Natalyí Kosminou. Denisa neměla příliš šancí a prohrála 3:0. V druhém zápase ale předvedla výborný výkon a získala cenný skalp Japonky Mio v pětisetovém zápase. Bohužel Japonka překvapivě porazila Ukrajinku a Denisa nepostoupila ze skupíny díky horšímu poměru setů.

KOSMINA Natalya UKR                 MACUROVA Denisa CZE               3:0      (1, 9, 3)

MIO Sayuri JPN                              MACUROVA Denisa CZE               2:3      (-8, -7, 7, 7, -6)

IMG 20230510 WA0013